MVRDV’s Sun Rock Project Is a Built Manifesto for Renewable Energy

MVRDV’s latest project for Taipower, a government-owned power company, is called “a tool for electricity production”. It communicates Taiwan’s goal to transition to green energy. The project’s morphology and architectural design are completely data-driven. They reflect the most efficient way to generate solar energy on the site. The project, which includes offices, a maintenance shop, storage areas, and a public space, is a type of “built manifesto” that reflects the company’s ambitions for a “carbon-free tomorrow”.

Courtesy of MVRDV

“Solar Rock” is a storage and maintenance facility that stores and maintains sustainable energy equipment. It is located in Changhua Coastal Industrial Park, near Taichung. The dome-like structure increases building’s exposure to sunlight in the mornings and afternoons. Additionally, the pleats running along the façade are designed to maximize the energy-generating potential for the solar panels they support. The building will be self-sufficient in energy and there are options to produce surplus energy to add to the grid.

Courtesy of MVRDV

We aim to make every project as sustainable as we can. We see that projects are more than just sustainable. This project is unique and has incredible potential. The user is an energy company which has enabled us to do more than we would normally. The entire facade was covered with photovoltaics to maximize the energy gain. This allowed the building to be self-sustaining for its own use, as well as allowing it to become an energy producer, exporting electricity to the rest. The panels are placed in a way that maximizes efficiency. Our design is data-driven. It’s always exciting to see the results of your design when analysis is the deciding part. – MVRDV founding partner Winy Maas

An array of displays would be displayed in the atrium, which will serve as the center of the design. They would display data about the company’s renewable energy production. A gallery space on the first floor offers views of the maintenance workshop. The top floor houses additional exhibitions. This project combines utilitarian and gallery spaces making it an important communication tool for the power company.

Courtesy of MVRDV